logo sailforce

Ontdek de Oosterschelde met SailForce 4

Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste en natste nationaal park van Nederland. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Door het getij is het landschap altijd anders.

En...laat Wemeldinge nu direct aan dit mooie park liggen, dus met SailForce kun je dit prachtige gebied ervaren. Bij eb zie je de platen en slikken, bij vloed is het een spel van wind en water. Onder water een prachtig kleurige wereld. Achter de dijken herinneringen aan het leven van de Zeeuwen met de zee in de vorm van karrevelden, inlagen en kreekgebieden.

 In het Oosterscheldegebied tref je veel verschillende planten en dieren aan. Door de verschillende biotopen van zout en zoet water, van diep naar ondiep water, van sterke naar zwakke stroming en de aanwezigheid van slikken, schorren en kunstmatige rotskusten, zijn er veel verschillende ecosystemen ontstaan. In elk klein ecosysteem gedijen weer andere planten en dieren.

Zorgen voor het behoud van natuurgebieden en het beschermen ervan is een taak van Europa, het Rijk en van de Provincie. Er zijn in Zeeland 16 natuurgebieden, waaronder de Oosterschelde, die deel uitmaken van een Europees netwerk van natuurgebieden waar diersoorten en plantensoorten voorkomen die belangrijk zijn voor de biodiversiteit.

 

Zeehonden

Zeehonden kun je met laag water zien, als ze liggen te zonnen op zandbanken, vlak bij een geul. De favoriete plekken waar ze rusten zijn op de Roggenplaat en op de kop van de Vondelingsplaat. Eind jaren '70 was de zeehond vrijwel uitgestorven door jacht, vervuiling en rustverstoring. In de Oosterschelde is een stabiele groep van ronde de 150 dieren. Zij worden niet gehinderd door de stormvloedkering en zwemmen er gewoon door. Dit zijn vrijwel altijd “gewone zeehonden”, maar ook de grijze zeehond komt hier voor. Ze eten vier tot acht kilo vis per dag, het liefst platvissen (bijv. schol en bot), die ze uit de diepe geulen halen. In het wild kunnen ze tussen 20 en 30 jaar oud worden. Ze worden dan bijna 2 meter lang en wegen ruim 100 kilo!

 

Bruinvissen

Behalve de zeehond komt nog een ander zoogdier voor in de Oosterschelde: de bruinvis. Van een zwemmende bruinvis zie je meestal niet meer dan het bovenste deel van de rug met de rugvin, als het dier even boven water komt om te ademen. Bruinvissen springen bijna nooit boven het water uit, in tegenstelling tot de meeste dolfijnen. Daardoor, en omdat ze zo klein zijn, valt het niet mee om bruinvissen op zee te zien, zeker niet bij een flinke golfslag. Een volwassen bruinvis is ongeveer 1,5 meter lang en weegt 55 kilo. Hij is van boven grijsachtig en van onder licht gekleurd. Hij leeft in kleine groepen van 3 a 4 dieren.

 

Lees alles over dit unieke natuurgebied via www.np-oosterschelde.nl

 

Natuurlijk kun je met ons ook gaan zeilen op het Veerse Meer, De Westerschelde, De Grevelingen of de Belgische Kust, maar dat ligt natuurlijk aan de tijd die u beschikbaar heeft.

 

Meer in deze categorie: « Zeeland, land in zee Leuke havens »
Log in om reacties te plaatsen

Bedrijfsuitje

bedrijfsuitje zeeland zeilen sailforce

Teambuilding

teambuilding zeilen zeeland sailforce regatta

Zeildag

zeildag oosterschelde sailforce 2
Top