logo sailforce

Ontdek de Oosterschelde met SailForce 4

Wemeldinge

Jachthaven Wemeldinge Jachthaven Wemeldinge

Wemeldinge, ligt aan de Oosterschelde op Zuid-Beveland. De Dorpsstraat van het dorp is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het is een populaire bestemming bij watersporters. Het dorp is ooit ontstaan rond drie vliedbergen, waarvan er nog een zichtbaar is. Deze is 12 meter hoog en daarmee de hoogste in Zeeland. In de 12e eeuw verplaatste de bevolking zich richting een hoger gelegen dijk. Daar ligt nu de Dorpsstraat.

In de 19e eeuw werden drie meestoven gebouwd in Wemeldinge. Ze werden gebruikt om meekrap te verwerken tot poeder. Van het poeder werd een rode kleurstof gemaakt. Door de aanleg van het Kanaal door Zuid-Beveland ontwikkelde Wemeldinge zich als centrum voor binnenscheepvaart. In de hoogtijdagen was het kanaal het drukst bevaren kanaal van Europa. Door de opening van het Schelde-Rijnkanaal liep de scheepvaart in Zuid-Beveland terug.

Land- en tuinbouw zijn tegenwoordig belangrijke economische pijlers in Wemeldinge en het toerisme. Door de jachthaven, campings en vakantieparken is het dorp populair. Veel duikers weten ook de weg naar het dorp te vinden vanwege de nabij gelegen Oosterschelde.

De kerk in Wemeldinge dateert uit de 15e eeuw, de toren is minstens een eeuw ouder. De kerk staat op een van de vliedbergen waarop Wemeldinge is ontstaan. Wemeldinge heeft twee molens, De Hoop uit 1866 en de Aeolus uit 1869. Beide zijn korenmolens.

Wemeldinge is de toeristische kern van de Gemeente Kapelle en heeft veel te bieden; winkels, horeca en natuurlijk het water. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd in Wemeldinge. In de zomermaanden een leuk zomerprogramma. Kijk voor alle informatie op wemeldinge.info

 MKB wemeldinge

Meer in deze categorie: Zeeland, land in zee »
Log in om reacties te plaatsen

Bedrijfsuitje

bedrijfsuitje zeeland zeilen sailforce

Teambuilding

teambuilding zeilen zeeland sailforce regatta

Zeildag

zeildag oosterschelde sailforce 2
Top