In Omgeving Label(s) Oosterschelde, Wemeldinge, zeeland
Zeeuwen zijn onlosmakelijk verbonden met de zee. Dat zie je in het landschap terug en in het karakter van de Zeeuwen. Noeste, harde werkers, die hun wapenspreuk eer aan doen: ik worstel en kom boven. Ook in betere tijden, zoals de Gouden Eeuw, speelde de zee een belangrijke rol. Monumentale panden zoals in Middelburg, herinneren aan die bloeiperiode. Verdronken dorpen herinneren aan minder goede tijden. Want de zee geeft, en de zee neemt.
Zeeuwen leven ‘onder zeeniveau’. Behalve in de duinen, ligt het land op of onder de zeespiegel. Het laagste punt in de provincie ligt op 60 meter onder NAP. Dat ligt in de Westerscheldetunnel, de verbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland. Het diepste punt ligt overigens buiten zicht, in de kelder van de tunnel.
Met in totaal zo’n 650 kilometer aan kust, is het water nooit ver weg in Zeeland. Binnen een kwartier sta je wel ergens aan het water. Tegenwoordig heeft de Zeeuwse kust een enorme aantrekkingskracht. Op zowel toeristen als de Zeeuwen zelf. Dat is niet altijd zo geweest. Het toerisme begon pas in de 19e eeuw aan een opmars. Daarvoor was de zee ook een bron van inkomsten. Maar dan door de visserij en de handelsschepen die naar de Oost en West voeren.
Dat de zee ook angst inboezemt komt door de vele overstromingen die Zeeland heeft gekend. Vanaf de 9e eeuw tot op heden is dit land in zee 12 keer overspoeld door het wassende water. De bekendste overstroming was tevens de laatste: de Watersnoodramp in 1953. Het water eiste toen 1836 levens in Nederland, waaronder 873 Zeeuwen. De machtige Deltawerken die daarna zijn gebouwd, moeten het achterland voortaan behoeden voor zo’n ramp.
Zeeland is als land in zee altijd een belangrijke plek geweest. Zowel strategisch als economisch. De stad Vlissingen was door zijn ligging aan de Westerschelde vaak in handen van veroveraars. De stad is in Spaanse, Franse en Engelse handen geweest. Zeeheld Michiel de Ruyter kwam ook uit Vlissingen.
Economisch gezien kent Zeeland ook rijkdom door de zee. Al in de tijd van de Romeinen komt Zeeland in de geschiedenisboeken voor. Domburg was toen een belangrijke handelsplaats. In de Gouden Eeuw waren steden als Middelburg, Veere, Vlissingen en Zierikzee belangrijke plaatsen. Tot eind 17e eeuw was Middelburg, op Amsterdam na, de belangrijkste havenstad van de Republiek. Tegenwoordig is Zeeland van economisch belang vanwege de ligging tussen havens van Rotterdam en Antwerpen. De havens van Terneuzen en Vlissingen vormen samen de derde haven van Nederland.
Zeilen in Zeeland met SailForce